Praktiske oplysninger

Nytænkning...........


Oldenborgforbundet tœnker nyt

Det tyske Oldenborgforbund har opdateret deres regler for kåring af hingste. Som andre avlsforbund har Oldenborgforbundet indtil dags dato gjort brug af mønstring for hånd på den velkendte trekantede mønstringsbane.


Ved årets hingstekåring fra 20-22. november skal samtlige hingste fremvises i longe foran dommerne og den almindelige mønstring for hånd i trekanten udgår. Forbundet holder dog fast i mønstring for hånd på hård bund, som efterfølges af longering i ridehal foran dommerne. På kåringens andendag skal hingstene fremvises løse og sidste del af fremvisningen består af løsspringning.


Først på tredjedagen oprangeres hingstene og tildeles avlsgodkendelse. Opnår hingsten ikke avlsgodkendelse er den ikke lœngere at forefinde på den efterfølgende hingsteauktion, men derimod på den store Oldenborg fœllesauktion den 6.december. Fœllesauktionen i december bliver derfor omend mere interessant for konkurrenceryttere, der leder efter morgendagens nye stœvneheste.



                                              

     

   Afkom efter EU-hingste til kåring


Der forekommer at være nogen forvirring mht. afkom efter EU-hingste – hvornår kan de udstilles?

Der forekommer indimellem spørgsmål til, hvilke regler, der gælder for kåring af afkom efter hingste, som bedækker i Danmark på baggrund af EU-regler – såkaldte EU-hingste.

Afkom efter EU-hingste kan stilles til hhv. hingste- og hoppekåring – det førstkommende år, hvor alderen gør det muligt – p.t. er det for hingste 2½ år og får hopper 3 år. Afkommet skal opfylde de samme afstamningsmæssige
kriterier, som DOA-avlede hingste og hopper til kåring. For hoppernes vedkommende kan de optages i hovedafsnit eller forregister – alt afhængig af moderafstamning.

Hingsten skal selv for at få sit afkom godkendt i Dansk Oldenborg Avl opfylde de samme afstamningskriterier som danske hingste – nemlig original oldenborgafstamning, xxfuldblod og Condor-afstamning. I den forbindelse
er østfrisisk afstamning det samme som original afstamning.

Der kan ikke i Dansk Oldenborg Avls regi stilles føl til følskuer eller plage til plageskuer. Der oprettes ikke – som ellers påstået – særskilte hold for afkom efter EU-hingste. Dette gælder også dyrskuer, hvor Dansk Oldenborg Avl er medbestemmende. Der kan kun stilles afkom til disse arrangementer efter DOA-kårede/avlsgodkendte hingste.


Mønstring - Dansk Oldenborg Avl

Mønstring:
  

Der er hvert år mange nye hestefolk med ved kåringer m.v. hvor vanskelige fagudtryk anvendes hyppigt og ikke altid lige forståeligt. Dertil kommer at skulle forstå mønstringens kunst.

For at hesten fremstår bedst muligt for dommerne, har vi i hesteverden begrebet mønstring. Mønstringen har nogle grundregler, der også er medtaget.

Anbefalinger vedr. mønstring

Kai Schibler, tidligere gangartsdommer i Dansk oldenborg Avl opridsede ved en tidligere lejlighed nogle anbefalinger til, hvordan man får det bedste ud af mønstringen.

For at få en god fremstilling af hoppen skal den være velopdragen og lystre det mindste vink fra mønstreren. Den skal trænes i mønstring, såvel i skridt som trav, og lære at stå stille i rigtig opstilling i passende afstand fra dommerne, Glem ikke, at hoppen også skal vide, hvad den skal, når den slippes løs i ridehallen, så husk også denne træning, og glem ikke, at mønstreren skal være i kondition, så han/hun kan følge hoppen såvel i skridt som trav.

Fremvisning i skridt

I skridt skal hoppen have lov til at gå fuldstændig frit, friskt, raskt og livligt fremad. Hvis hopperne skridter på cirkelvolte/hovslaget, har man plads til at gøre volten lidt større, hvis hoppen foran ikke har så stor en skridt, som den hoppe, man selv trækker med. Skridten skal være ren og taktfast med en god overtrædning.

Fremvisning i trav

I trav skal hoppen vise en god, ren og taktfast trav med et godt afskub, men pas på med ikke at forlange mere af hoppen, end den kan. Giv piskeføreren besked om, hvorvidt der skal drives på hoppen, eller man selv har styr på det. Pas på , at mønstreren ikke kommer i klemme mellem hoppen og barrieren, når der mønstres på hovslaget i ridehallen.

Hoppen vises løs i ridehus

Når hoppen skal vises løs i ridehallen, træk da væk fra dommerne, ind til midt i hallen og slip hoppen løs. Det skal være en kontrolleret trav og galop, der vises. Hoppen må gerne lægge sig ud og vise sine frie gangarter, men der skal være balance, takt, indundergriben og afskub.

Det vil være fint, hvis hoppen under træningen blev trænet til at komme til mønstreren, når den skal indfanges.

Vejledende, generelle mønstringsregler – især ved dyrskuer og følskuer:

  1. Formålet med mønstring er at præsentere hesten på en sådan måde, at den både i stilstand som under bevægelse tager sig bedst ud.
  2. Hesten skal være pålagt hovedtøj (trense) eller specielt mønstringstøj.
  3. Mønstreren skal være klædt og optræde diskret, så opmærksomheden kan kon-
    centreres om hesten. Ridepisk kan evt. føres i venstre hånd. OBS! Unødig afstraffelse af hesten kan resultere i bortvisning.
  4. En hjælper udstyret med pisk er tilladt, men hjælperen skal optræde diskret.
  5. Mønstringen foregår på en trekantbane af passende størrelse, hvilket afhænger af hestens størrelse. For store racer bør længden af siderne være ca. 50 m. Dommerne placeres ved den ene vinkelspids.
  6. Mønstringen bør foregå i nedenstående rækkefølge:
    A. Trekant
    Hesten opstilles på den ene vinkelspids og vises derefter i skridt på halv trekant (halv længde af siden) og derefter i trav på hel trekant, hvorefter
    den igen opstilles. I visse tilfælde bruges mønstring på lige bane. På dommernes anvisning mønstres hesten med midten af trekanten.

    B. Lige bane

    – især fast bund ved kåring
    Hesten opstilles foran dommerne og vises derefter i skridt på halv  banelængde samt i trav på hel banelængde.
  7. Hesten føres ind på banen i trav og placeres med den manfri side til dommerne i en afstand på 5-6 m. Hvis terrænet skråner, opstilles hesten så vidt muligt med forbenene på højeste punkt.
  8. Hesten skal stå åben mod dommeren, dvs. når den manfri side er venstresiden, have venstre forben længst fremme og venstre bagben bør ikke stå længere fremme end tåspidsen lodret under højre hoftehjørne. Hesten skal støtte naturligt på alle fire ben. Holdningen af hestens hoved og hals skal være naturlig.
  9. Når hesten er opstillet, træder mønstreren ud til siden og står skråt foran hestens venstre forben i ca. en arms afstand og med front mod hesten.
  10. Tøjlen holdes i venstre hånd og i passende afstand fra trenseringen ca. 30 cm.
  11. Hvis hesten er urolig, kan mønstreren forblive foran hesten med en tøjle i hver hånd.
  12. Ved fremføring af hesten i skridt fattes tøjlerne i højre hånd. Hestens skridt bør være rolig og naturlig, rent firtaktet og så jordvindende som muligt. Hesten bør bære sin hals naturligt og fremføres på en lige linje (de samsidige ben bør gå i samme spor).
  13. Alle vendinger gøres højre om og gøres så korte som muligt. Under vendingerne holdes venstre hånd i højde med hestens venstre øje.
  14. Ved fremføring af hesten i trav skal hesten snarest efter vending være i ren, totaktet, og naturligt jordvindende trav. Som under pkt. 12 skal hesten bære sin hals naturligt og fremføres på lige linje.

 

 

| Svar

Nyeste kommentarer

31.08 | 15:25

Jeg havde ikke regnet med jeg fik så fine naboer - Jeg som troede Gatten var et stille og roligt sted med skov, hede og lidt kreaturer -

19.03 | 06:35

Hejsa Tito kommer ha i avls tjeneste i år?

23.01 | 21:36

Hej Rikke.
Desværre, ham har vi ikke mere.

23.01 | 21:00

Hej Arne. Jeg vil høre om gaston stadig er til salg... hvis ja...vil jeg gerne komme forbi og se ham og hører om prisen.
Hilsen Rikke - Gunnar